luni, 2 ianuarie 2012

M-am nascut in Bucuresti

Istorie de Craciun











Draga mea,

Pentru ca tot iti povesteam de mama mea, bunica Victoria... 
Faptul ca ea ne pazeste de Sus acum a fost, pentru mine, sursa de a afla lucruri nemaistiute pana atunci.
M-am nascut in Bucuresti. 
Povestea este una de scris o carte. Si sper sa iti povestesc intr-o buna zi, caci invatamintele sunt numeroase. Pana sa aflu secretele familiei mele (suna ca un fel de Borgia, dar nu este), am trait mereu un sentiment de apartenenta neinteleasa a Micului Paris. Asa cum simt si pentru Paris, de altfel, in acest caz chiar inexplicabil. Poate doar de la limba franceza, adorata in scoala, abandonata mai apoi
Dupa ce am devenit studenta si am inceput sa colind lumea in lung si in lat (adica tara aceasta), fara parinti, am inceput sa ajung, cu diverse ocazii, si in Bucuresti.
Zaaaauuuu?
Imi amintesc mereu cum plimbarile mele cu interes studentesc se incheiau cu strabaterea bulevardului Magheru in lung si in lat pentru a respira LIBERTATE. Aer liber, de independenta. O lume in care nimeni nu ma stia, nimeni nu ma putea judeca ori aborda si nimeni nu stia ce este in sufletul meu. Mergeam fara un scop anume si ma bucuram ca ma pot uita la cladiri, la necunoscuti, la vitrinele magazinelor, la statiile de metrou. La orice in Craiova mea nu puteam adulmeca: un ALTFEL de aer. Evoluat, elevat, eliberat.

Acum 10 ani si un anotimp am aterizat (definitiv) si eu pe aici, prin capitala.
Nu imi propun sa iti povestesc despre acest pas important pentru viata mea, caci a fost o schimbare de directie si destin (sau poate acesta era destinul, cine stie), ci as vrea sa iti spun cate ceva despre Centru' Vechi, mai precis despre: Selari.

Fostul Cartier Rosu al capitalei, dar si locul unde a inceput celebra idila dintre Cristian Vasile si cea mai cunoscuta curtezana a Bucurestilor, Zaraza, strada Selari este si astazi un loc al constrastelor. Magazine colorate, restaurante traditionale, cafenele cu iz interbelic. 
Selari isi trage numele de la cei care fabricau si vindeau sei (de la saua calului:)) si alte piese de harnasament (obiectele necesare la inhamarea, inseuarea si conducerea calului). Acum, pe aceasta strada nu vei mai gasi nimic care sa iti aduca aminte de aceasta veche indeletnicire a negustorilor nostri. 

In vremurile de altadata, strada Selari era una dintre cele mai importante strazi ale Bucurestiului, nodul de legatura intre estul si vestul Europei. In capatul acestei strazi se afla unul dintre cele mai vechi poduri de peste raul Dambovita. Acest pod facea legatura intre centrul orasului si vechea cale a Rahovei si era principala cale de acces catre vest, insa avea ramificatii si catre alte zone din Romania. Acestui pod i se mai spunea si Podul Calicilor (nu in sens de avar), deoarece in partea dinspre Rahova locuiau cei saraci.

O alta legenda cunoscuta este cea a Zarazei si cantaretului Cristian Vasile. Legenda boema spune ca pe strada Selari, in localul Vulpea Rosie, Cristian Vasile isi incanta ascultatorii cu celebrele lui tangouri care i-au adus faima in Bucurestiul de altadata. La Vulpea Rosie era aglomerat in fiecare seara si, oricat de grele ar fi fost vremurile, bucurestenii veau sa se bucure de cantecele de dragoste ale lui Cristian Vasile. Zaraza era una dintre cele mai cunoscute curtezane ale Micului Paris, o femeie intretinuta care isi alegea barbatii dupa portofel (regasesti specimenul si astazi). Totul se schimba insa cand cei doi se intalnesc si se indragostesc nebuneste. De atunci, Zaraza a ramas fidela cantaretului, iar Cristian Vasile nu pleca nicaieri fara femeia pe care o adora. Cristian Vasile cucereste iremediabil publicul cu noul sau tango, Zaraza. In aceeasi perioada in care traia Cristian Vasile, Bucurestiul mai aprecia un alt cantaret, pe Zavaidoc. Era cunoscuta rivalitatea dintre cei cantareti care innebuneau saloanele de dans ale Bucurestilor, insa in momentul in care Zaraza cucereste inimile petrecaretilor, Zavaidoc ii pune gand rau lui Cristian Vasile. Cel pe care il angajase sa il omoare pe Cristian Vasile refuza, insa are alt plan. Intr-o seara, pe cand Zaraza iese sa cumpere tutun, matahala lui Zavaidoc o omoara. 
Serios?!...
Se spune ca la aflarea acestei vesti, cantaretul Cristian Vasile a innebunit. 
Dupa ce este incinerat corpul Zarazei, Cristian Vasile fura urna cu cenusa femeii iubite si se spune ca timp de patru luni de zile a mancat cenusa Zarazei, iar la final si-a turnat terebentina pe gat, in speranta ca va muri. A reusit doar sa isi distruga coardele vocale, astfel incheiindu-se si cariera sa.



Hanu' Rosu
Pe langa atelierele de sticlarie si harnasamente, pe strada Selari de odinioara existau si numeroase localuri, hanuri si hoteluri. Cel mai cunoscut local era Vulpea Rosie. Tot pe Selari se aflau si hanurile Rosu si Verde, dar si Hotelul Regina, locul in care a noptat Alexandru Ioan Cuza, in seara de 23 ianuarie 1859, inainte de a se semna Unirea Principatelor. Strada Selari era insa celebra si pentru bordelurile sale, fiind una dintre zonele cele mai cunoscute pentru placeri trupesti si a dus la comparatia cu celebrul Cartier Rosu din Amsterdam.
Amsterdam este si un bar din zilele noastre situat pe strazile intortochiate ale Centrului vechi. Iar Castel se numeste un local nou in care am petrecut noi Ajunul de Craciun al lui 2011, alaturi de nasii tai si prietenii lor. 

Povestiri scurte despre 24-29 Decembrie


Aveti si om de zapada?
24 Decembrie
Dam startul la AJUN!
Cozonacei si ursuleti pentru copii natafleti.
Ceainic si cozonac
In zori de zi ne deplasam la restaurantul facator de cozonacei frumosi si delicios de sanatosi  (Fibrio) ca sa ridicam marfa dragalasa dupa insistente in urma carora ne-am recapatat speranta ca in cosul nasilor tai avem de unde punem un cozonac sanatos si ursuleti dulci pentru copii. Solictarea cozonacilor a fost un semn bun pentru gustul lor. Ajungem la restaurant. Un loc calduros, un loc primitor, oameni simpatici. Marfa intra in posesia noastra si bucurosi continuam calatoria zilei in cautarea inspiratiei pentru darul de Mos. 

Mosul a zis ca este umpic obosit si ca daca nu ne-am decis mai repede la o saniuta pentru tine si la ceva pentru tati, acum va trebui sa ii spunem cam ce alte idei am mai avea. 
Pentru tine, ne oprim la ideea de rochita de domnita Craciunita. Alb-rosie. Nu, nu Dinamo va scrie pe tine in Ajun. Ci alb-rosu precum tinuta lui Mos Craciun! Cutreieram bulevardul Victoriei, intram in cateva magazine pentru copii si poposim la unul pentru adulti, in speranta ca tatal isi va gasi si el ceva de imbracat, mai colorat! Zicala "este pentru cin' se nimereste" ar fi potrivita pentru acest caz. Asa ca mami isi cumpara mami blugi, un puloveras si o geaca, toate potrivite noile ei coordonate fizice. Mosul pentru tati ramane, in continuare, neinspirat si fara de noroc. Plus pretentiile lui tati de forma, culori, si caracteristici pentru orice propunere hainiceasca...
Ciorapei rosii, un pardesiu rosu, o palariuta rosie si o rochita alb-rosu este darul primit anticipat de la Mosu' pentru petrecerea din Ajun de la Castel, noul restaurant de pe Selari.

Iar Magazinul Victoria a fost sursa noastra de inspiratie pentru acest cadou. Plecam la intalnirea cu nasii tai si prietenii lor. Ne intampina o Craciunita sexi si blonda. La primul etaj pare ca se intampla un party modern (lumini de club, intuneric, fum si muzica pe masura). Nu, nu este sigur pentru noi! Continuam sa urcam scarile vechi, reconditionate, ale minunatei case de altadat' si incercecam sa ne gasim locul.  Ajunsi la fata locului dorit, constatam LIPSA GHETUTEI drepte. 
Tati coboara alarmat, cauta ghetuta in Castel, cauta ghetuta pe drum, da telefon lu' mami, cauta ghetuta in picior la fata :), caut-o pe jos, in camera petrecerii, caut-o si mami pe scari, du-te dupa tati, si ghetuta nuuuuu-i! pana la urma Cenusereasa isi lasase ghetuta la intrarea in Castel, asa cum bine ii sade in fotografie, pe treapta, ca in vitrina. Parca era pusa cu mana acolo. Si o astepta un Print... Dar, deocamdata, Printul nostru este tati! :)
O camera mare, o masa imensa, scaune pe marginea ei, loc cat sa te strecori asa micuta, cum esti, pe langa ferestre, o statie de muzica, o plasma, cantece de sezon. Cam aceasta este atmosfera in care vom petrece cateva ore in Ajun de Craciun. Impreuna cu Matei de bucuram de aerul acestei seri, joaca fiind disturbata doar de niste Craciunite mult prea sexi pentru placerea unui Mos de altadata... Dar acum ca am aflat ce a fost in trecut zona...

Deci, a venit Mos Craciun, la miezul noptii de Ajun:
Mami a primit, pe langa hainutele achizionate in cautarile zilei, o crema pentru ochi, una pentru fata, o esarfa. Acestea au aterizat direct sub bradut, SURPRIZA!
Tati o ciocolatica. Din partea propriului Mos. Din partea noastra Mosul a fost handicapat si cam debusolat!
Sub bradut pe tine te-a asteptat, dimineata, o simpatica pisicuta Kitty, gata sase dezmierde cu mustatile ei, in manutele tale. Ea s-a adaugat tinutei de gala din Ajun.
Pentru toate aceste suprize si cadouri, multumim sotului/tatalui si prietenului nostru drag!

25 Decembrie
Ziua minunata de Craciun debuteaza cu a patra raceala de imunizare din aceasta toamna-iarna. 
Trei si o banca

Curge nasul colorat,
In scut timp va fi uitat!
Ne plimbam prin parc o tura,
N-o fi foc, e cu masura!
Si in casa-i amuzant, 
Ne distram pan' pe'nserat'!
Ne urcam intr-o cutie
Zici ca sunt in sanie!
Totul este in miscare
O iesi o poza, oare?

Ne-am distrat pe saturate,
Ne oprim sa beau un lapte.
Tata ma iubeste mult,
Sa cresc mare, sa-l ascult!


Si mami este de treaba,
Cu rabdarea nu-i curata.
Mergem si pe la bunica,
Vrem sa umplem si burtica.

Bucatele ii asteapta,
Vinu' parca-i visinata!
Miezul noptii vine iara,
M-as culca, este o treaba necesara?!

26 Decembrie

Azi mancam cozonacel,
Tati sta si el nite
Pe acasa. Este loc!
Stare eu nu am deloc.
Jocul si cu voia buna
Pe la noi se tot aduna.
Ursul Huba e-n casuta,
Are loc, nu e grasuta.
E fetita, e normal
Ce il credeti, un golan?!
Mama se uita la noi,
Joaca noastra e in toi.
Oare o sa pap la pranz,
Sau raman mic cat un manz?
Sertarul care-i in living,
Are un succes teribil!
JUMP!

Iar cutia-sanie,
Are rol de albie,
Pentru bile colorate,
In numar de noua'shapte!
Trei au disparut nitel,
Poate sunt sub recamier...
Iara vreti sa ma culcati?
Am dormit si ieri: uitati?!
Tati maine iar munceste,
Poate chiar se invoieste.
S-a-nvoit deja?
Ce tare: hai sa mergem la culcareee!

 27 Decembrie
 
HRANA
Pentru friptura de Craciun mami a facut... MUSTAR NEBUN! (tati, friptura)

3 linguri mustar-boabe (hidratate de cu seara)
3 lg caju (rasnite si hitratate) - il fac mai cremos si mai putin iute
2 lg otet mere, 
1/2 lgt sare, 
1/2 lgt condiment pt colorat (sofran, de preferat), 
1/2 lgt piper negru, 
1 lgt miere, 
apa cat cuprinde si cat il dorim de pastos (se mai intareste la frigider).
Se poate pastra 1-2 saptamani cu caju.
Sau mai mult, fara caju, caz in care putem adauga caju atunci cand il servim sau cand folosim o cantitate aproximativa pentru perioada specificata.

Pranz:
Legume fierte+quinoa si grau spelt (iniatial pasate cu furculita, apoi piure, apoi intregi - varietate detexturi, sub acelasi acoperis de miresme) 
 
La steamer am avut buchete de broccoli si conopida, felii morcovi, felii radacinoase quinoa, grau spelt.
Cand ai servit am adaugat: seminte de in hidratate, patrunjel, ulei, lamaie.

 Supa-crema (din aceiasi compozitie de legume) cu ceva crutoate si vin rosu, pentru adulti.
Friptura din pulpa de porc inmiresmata la cuptor cu legume, a fost servita cu mustarul pretios.

28 Decembrie
RACEALA
Reluam cele 3 zile anterioare de distractie aproape exclusiv domestica, alaturi de tati si de mucisorii nostri nedespartiti.
Ne tratam cu:
navighez
- ceai de raceala si gripa (Fares), ceai cu fragute, vitamina C (Fares), ceai cristelian pentru tuse (horcaiala ramasa de la raceala anterioara) din: tei-soc-sovarv-cimbrisor-patlagina parti egale, doar sovarv dublu;
- inhalatie din: ceapa, sare, ceaiuri, ulei Eucalipt, ulei TiTree
- aspiratii cu bastista bebelusului intense si exasperante
- ulei de eucalipt si ti tree pe batistuta de la cap, cand dormim
- baie cu aburi si picaturi de eucalipt si ti tree in cada mare, nu in cadita ta
- mami continua cura de 10 saptamani cu extrakt de coacaze negre
- masaj seara cu ulei de arnica si/sau susan (uzual, pentru relaxarea muschilor)
- am uitat sa iti fac masajul cristelian in capul pieptului si la tample, pentru nas infundat, cu 1 picatura ulei eucalipt, 9 picaturi ulei de masline
- catina, merisoare, afine, gutui, goji la greu.

29 Decembrie

HRANA

Pranz:
Un fel de pilaf: legume fierte+mei+grau spelt (idem 27 dec: iniatial pasate cu furculita, apoi piure, apoi intregi - varietate de texturi)
 
Am pus la steamer: buchetele de broccoli, bucatele de morcovi si radacinoase, spanac, mei, grau spelt, seminte de in, ceapa verde, telina verde.
Cand ai servit am adaugat: patrunjel, ulei, lamaie.


Cina:
Sharlota raw DELICIOASA
Am pus in blender:
1 cana  mica de caju (rasnit si hidratat)
1/2 cana mica de aluna padure (rasnite si hidratate)
1 mana de stafide negre (hidratate)
2 lg pudra roscove
2 banane coapte
apa cat cuprinde
Blender, brm, brrrm, pana totul devine cremos si fin, plsu DELICIOS. Am servit cu felii de clementine si stafide albe. Toti trei!

Am reusit sa scoatem nasucurile afara, pentru o ora, cat sa il asteptam pe tati dupa prima zi lui de munca ce a urmat Vacantei de Craciun.

Cam acestea au fost, pe scurt, rememorarile celor CINCI zile de liniste si Sarbatoare in TREI!







Si repede sa trecem IAR la Noapte buna!, 
caci acum vine din nou un, Buna dimineata!






5 comentarii:

  1. Frumoase povestiri,le-am citit cu placere.Copil cuminte,mama harnica,cine ce-o vrea mai mult?!Va pup fete frumoase si un AN NOU plin cu tot ce va doriti!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumim, Beatrice!

    Tinem pumnii KaBea-ei, sa creasca, sa infloreasca, trupul sa ni-l ingrijeasca! ;)

    La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  3. Gabi ma termini cu poeziile tale! just love them! de restul ce sa mai zic! abia astept sa o cunosc life pe protagonista "Creatiilor Victoriene" sa o zmotocesc putin ca nu mai pot (nici eu) dupa ea! poate se imprietenesc piticii nostri si o sa ne intalnim mai des... orice o insemna acest "mai des" :) pupici

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Bine zis "orice inseamna des"-ul asta pentru Bucurestiul vitezei... :)

    Cat despre poezii, daca le-as fi adunat, tare m-as fi amuzat! :))

    Pupam back cu multumiri pentru vizita si pentru cuvinte!

    RăspundețiȘtergere