vineri, 25 noiembrie 2011

Perioada berzelor norocoase

Tu si Maria la 6 luni. Ce sa mai zicem de voi? Zambim!















Draga mea,

Uite ca am a scrie aproape pentru o saptamana...

Trecere in revista a perioadei berzelor norocoase (sagetatori vestiti!):
- pe 9 noiembrie, acum UN AN, aparea pe lume intr-un mod natural, cum numai mami lui stie sa o faca, grabindu-se si surprinzandu-si familia si prietenii, dl. Aris (sigur mama lui ne va ierta ca nu i-am trimis o urare, in stil mare; o rugam mult, FOARTE MULT!)
- pe 22 noiembrie aflam ca s-a nascut Ana Maria (posibil Sara Ana Maria) prietenilor Cristina&Catalin (34 saptamani de stat in burtica, 47 centimetri de om si 2,4 kg de carnita de mini-om
- tot pe 22 noimebrie facura primul an de viata vestitele: GEMENE! Intamplarea frumoasa din viata parintilor lor, Oana&Catalina, surorile mai MICI ale Biancai
- astazi, 25 noiembrie, a fost randul prietenei din Nord, Maria, sa isi celebreze PRIMUL an de viata!


Sa detaliem... Silvia de la Targul Mures, prietena lui mami si parte din orange-people de care iti spuneam odinioara, este o mamica de doi copii mega-frumosi (Raisa si Aris)! Ce ii datoram lu'Mami Silvy? Deschiderea drumului catre informatie si a ochilor pentru scrierea acestui blog, sub aceasta forma.  Experta in bucatareala (stiu, se va opune acestei titulaturi), Mami'Silvy le stie pe toate, atat in camera de mese, cat si in dormitoare(le copiilor) unde trateaza tot, dupa retete pediatrice, inspirata fiind din familie. Oare am fost clara?

Asadar... AMINTIRI! Alaturi de colegele de gratie de la casierie, faceam o echipa tare buna (la propriu, dar si la figurat), in vremurile bunastarii apuse. 

Silvia-baby, Gabitza, Lavinia, Mami, Alina, Anca
Nu ca acum ne-ar lipsi ceva in afara de o bere uneia, o tigara alteia... Nu, nu! Eu nu am fumat! Evenimentele ce ne uneau erau team-buildingurile corporatiste unde curgea lapte si miere, deopotriva, unde petrecerile erau in toi, de vineri seara pana duminica la pranz, unde banii luau calea cifrelor in prezentari colorate, pe peretii vilei unde am trait copilaria portocalei mecanice. Dar iata ca vremea a trecut, cam fiecare s-a asezat la casuta lui, cu cate un copil, cam jumatate chiar si cu doi... Acum impartim sms-uri despre stari de spirit, barfe, socoteli, mms-uri cu si despre copii, cu si despre retete, mai impartim cate un gand, cate o urare, mai rar cate o intrevedere, caci suntem aruncate care incotro prin viata, prin tara si prin anotimpuri sufletesti... Si uite cum de la aniversara lipsita de urari din partea noastra, am ajuns unde nici cu gandul nu visam... La vremurile dupa care tot oftam si ce o sa mai oftam... Partea frumoasa e ca am ramas prietene (chiar prieteni, ca nu excludem aici si vestitii echipei).

Ajungem si la Cristina, mama Ana Mariei (posibil Sara Ana Maria, repet caci este amuzant si pentru ca inca nu am aflat verdictul)... Grabita si ea, dar mai ceva ca Arisucu, A.M. a venit pe lume saptamana aceasta (in aceeasi zi in care gemenele Oanei, prietena noastra comuna, au venit pe lume acum 1 an, grabite si ele, bineinteles, dar nu foarte grabite), dand peste cap pe mega-super-planificata ei mamica! 
Unde cu intuitia nu ajungeam nici macar eu, bebelina a vrut sa ne demonstreze, inca o data in plus, ce frumoasa este viata cand nu ai nimic: nici bagaj de spital pregatit, nici hainute calcate, nici macar un nume ales! Dar avea ceva: nasa (matusa copilei). Cum barza i-a grabit sosirea, maternitatea de 5* a primit-o cu bratele deschise (nici nu avea cum altfel, la ce efort financiar fac parintii romani sa aduca pe lume un copil, in conditii normale, decente, intr-o locatie ingrijita, curata, cu un personal prietenos etc...). Sper doar sa fie alaptata mai mult de 3 luni, depasin planul mamei ei. Din nou planul. As zambi aici:). Ca trebuia sa vina de Revelion, ca mama o avea in plan de Craciun, ca oricum "afecta" intr-un loc sau intr-altul Sarbatorile de iarna, acest copil si-a gasit linistea pe lume intr-o perioada "anonima", anticipand doar, poate, ziua mamei ei. Deci si in familia ei, ca si in a noastra, sarbatorile si sarbatorile vor incepe, de acum cu ea!
A.I.E.S.E.C., o alta "dragoste eterna" este cuvantul care ne leaga pe mine si pe Cristina. Si Craiova, bineinteles! Aceeasi Craiova ce ma leaga si de Oana. Craiova si portocala, caci prin jurul ei p undeva am cunoscut-o pe Ona, cand munceam amandoua intr-un cash&carry. Si ce frumoasa a fost mutarea in Bucuresti si primul an de capitala... revenind la AIESEC, sa amintesc ca studentia ne-a fost marcata de inlocuirea orelor de curs si chiar si a seminarilor plictisitoare si aberante, cu alt gen in invatare: by doing! Prieteni, retea, informatii, experiente, multiculturalitate, creativitate, determinare, leadership, acestea sunt cuvintele care imi amintesc de acea perioada colorat traita, sub semnul invatarii prin punerea in practica! Eu sefa de trib, Cristina cu banii, ce ne mai lipsea? Mintea de acum!

Intorcandu-ne la orange-people despre Maria am a-ti spune ca ea nu s-a grabit (cum nici tu nu te-ai grabit) in a veni pe lume acum 1 an ca sa isi cunoasca parintii. Ulterior, s-a grabit insa, ca sa faca aproape tot din ce face un copil precoc. Cuvinte, gesturi, disciplina si cantitate la ora de masa, sclipire, dintisori, sunete, peripetii, toate o caracterizeaza din plin pe prietena din Nord. Rupta din lumea tatalui tau, ea vine in viata noastra in urma prieteniei corporatiste, adica din gasca de la Frauda. O sa-ti explice tati cand vei mai creste Pare alambicat, dar nu este! Desigur ca tin sa subliniez si pasiunea Mariei pentru masina de spalat... Mesajul nostru pentru ea, in aceasta zi deosebita, a fost: "Of, ca asa este de speciala ziua aceasta si atat de magic mi se pare acest prim an de viata, incat nici nu ma incumet sa ii zicem si noi o urare, pentru ca orice am zice, parca ar sparge armonia zilei. Dar totusi, ca sa nu aibe impresia Maria ca ziua ei a trecut neobservata, de aici din Sud, ii scriem si noi la finalul ei, spunnadu-i doar ca trebuie sa ramana nepretuirea intruchipata a parintilor ei! Restul este: LA MULTI ANI!".

Povestile zilelor: Asadar, o lume frumoasa am amintit si pentru aceste zile... Bunicul si strabunica au iesit din spital. Unul mai vanjos, altul schiopatand. Speram ca ambii sa te vada de ziua ta!
Miercuri cand a iesit stra-bunica din hospital, am iesit si noi pe afara, cat mai pe afara am putut! Adica l-am vizitat pe vecinul Adi, la gara, acolo unde el lucreaza. Deciiiii! Ai vazut, pentru prima data: TRENUL! Data viitoare am sa iti fac si o poza, desigur! Pe primele peroane (liniile 1 si 2) mereu ai sa gasesti trenuri care vin si pleaca dinspre/spre Craiova... Joi nu ne-a iesit nimic din ce am planuit, dar ne-am bucurat de prezenta inopinata a matusii tale, de aflarea vestii nasterii micutei Ana Maria, de o plimbare prin ploaie, in zona unde lucreaza tata, pentru o programare medicala a mea (nimic grav) si uite asa ce mai trece vremea, of...

HRANA

Mic dejun: Lapte vegetal de grau spelt
Grau spelt bio (fiert 15') blenduit 2' cu: mar, 1 lgt miere salcam, 1 lg susan, roscove, apa. Ce treci prin sita este "lapte", ce ramane este "pulpa". Tu ai papat partea solida amstecata cu un alt mar ras. Si... AI RAS TOT! Amen! Si ai baut si din laptic. Laptele fiind vegetal (adica nu este de animale), poate fi combinat cu fructe. Lactatele "clasice" nu "permit" acest lucru din motive de digestie diferita a celor doua "clase" de alimente.
Pranz: Chiftelute fara carne
Ai papat TREI chiftelute facute la repezeala, in cuptor, din: conopida oparita (congelator), dovlecel ras, faina de linte verde si din seminte se in, patrunjel, marar, putina ceapa verde. Amestecate toate, compozitia facuta bilute, aplatizata ca sa capte alura de chiftelute, bagate la cuptor, scoase dupa 20', racite putin, asezonate cu ulei presat la rece si putin usturoi. Indesate in una bucata copil care se joaca in scaunul de masa cu "ustensilele" cunoscute...
Ceai de fragute, pe parcursul zilei.
Eu am avut pilaf cu Pleurotus facut cu dragoste si din dragoste pentru tati tau, in zorii zilei, sa aiba si muschii lui din ce se hrani, in post.
O punguta orez brun (din aceea pt 2-3 portii) a fiert 15, cat timp am calit putin: ciuperci, praz, ceapa, ardei gras rosu. La final: patrunjel, sare, condiment spaniol ca sa il coloreze usor in portocoliu sa pare un orez foarte jmecher.
Cina: 2 CaFeLine (din ziua anterioara), grapfruit, clementine (stiu, fructele dimineata, dar daca dansai prea bine mancandu-le)


Alta zi:
Mic dejun: quinoa (fiert 15', lasat cu capac inca 5'), mar ras, susan rasnit roscove, catina.Ai papat binisor.
Pranz: Chiftelute (de ieri) cu avocado pasat, ulei presat la rece, verdeat.
Cina: Banana mancata la stra-bunica revazuta dupa mult timp. 

25 nov
Si iar o alta zi:
Mic dejun: iaurt capra (La Colline) cu quinoa (fiarta) + o bucata de mar furata de pe masa aflata deasupra nivelului tau. Dar mana'i lunga sa ajunga!
Pranz: "Pilaf sarbesc" gatit cu o seara in urma, pentru toti trei.
Am fiert separat, 10', quinoa si mei (in loc de orez). Am calit-innabusit putin: morcov, ardei gras rosu, cartof, am adaugat quinoa+meiul semi-fierte. Sre final am pus doua rosii date la blender cu putin busuioc, cimbru, tarhon. Am adaugat praz si ceapa verde, patrunjel si marar. Fara sare ca urma sa papi si tu.

Gustare: gutuie si mar (la aburi)
Cina: retete noi de biscuiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiti!!!!!!!!!!!!!!!
Asa cum ne-a zis dna doctor, si deh, incercam sa o urmam in toate cele ce ni se par logice (majoritatea fiind asa), incepem sa mutam fructele si lactatele in primaparte a zile. Ceea ce ne provoaca la noi idei pt cina cea de toate serile:).
Mi-am propus sa nu fac din meniul ziulizilor noastre o povste, dar ai sa vezi ca melcii si veveritele vor merita!
Asadar, scormonesc dupa niste retete, le adaptez sufletului nostru si pornesc la treaba, sacrificand iesirea zilei la aer... Pentru ca oricum dimineata dormim amandoua. Daca am iesi, doar una s-ar odihni. Si nu are fi corect, nu?

Deci! Biscuiti sarati sau mirodenati sau cu ierburi aromatice sau crackersi sau mai bine:  
Biscuitii animalelor salbatice
- 150 gr migdale (nu m-a lasat inima sa pun 300 gr in prima tentativa, conform reteta) - faina trebuie inmuiata in prealabil, putin, pentru hidratare. Migdalele devin mai nutriente si mai usor de digerat (in special pentru ca este vorba de copilasi)
- 2 lg seminte rasnite de in cu 2 lg apa, inlocuind oul
- 1 lg ulei presat la rece (nu este bine sa-l supui temperaturilor inalte, data viitoare il scoatem)
- 1 catel usturoi si DOAR PUTINA SARE!
- condimente naturale: rozmarin, cimbru, oregano, maghiran, busuioc, tarhon.
Amatorii pot pune si niste parmezan, peste.
Intinsa "coca", "taiata" cu formele de la Ikea, intinse restuile, iar creat cate un melc cu coarne, pana am epuizat materia prima ramasa doar pentru 2 forme dreptunghiulare. Animalutele aruncate intr-un vas de sticla, apoi la cuptor, 110 grade, 25'.
DELICIOSI! Sigur ti-i vei aminti ;)
Pumpkin biscuits (by Corina Bacalu)
- 500 gr dovleac
- 150 gr floarea soarelui (trebuie sa ma gandesc cu ce inlocuiesc semintele pentru ca daca nu deshidratezi in stil raw-vegan biscuitii nu e bine sa supunem la temperaturi mari semintele de niciun fel, datorita continutului ridicat de ulei pe care il contin, of!)
- 20 curmale hidratate (au rol de indulcire)
- 4 pumni fulgi de cocos care abia sosisera acasa cu tata, conform sms-ului:
"Vine mosu cracanat
C'un rucsac cam incarcat,
Si se'ntreaba intr-o doara:

Ce fac fetele lui iara?!".

- 100 ml apa (dar cred ca e mult pt a am avut de la curmale si contine si dovleacul)
- putina scortisoara
Am rasnit semintele, am dat pe razatoare dovleacul, am blenduit bine curmalele si cu apa, am amestecat tot, tati a pus compozitia in tava,mami a ornat bicuitetii pre-taiati de tati. Cuptor, 30' la 100 grade. Siinca o repriza de 20'. Din motive de lichid prea mult, ti-am zis... Trebuie sa ii mai incerc, dar mi-au placut MULT!

In loc de incheiere: Mi-ar placea sa iti mai scriu, insa este din nou tarziu, foarte tarziu, incepe week-endul. Suntem si putin irascibili de la lipsa organizarii ce troneaza in vita noasta (aici imi vine sa zambesc, poate amar, dar tare ne mai culcam pe niste urechi....), criza ziulicii tale se simte, desi nu este ceea ce imi doresc pentru acea minunata clipa ce va sa vie!

Asa ca iti spun Nopate buna, lasand sa te bucuri de imaginea din dimineata zilei de 25 noiembrie a Catrinei!
Bine... ca te-ai trezit si nu m-ai lasat sa-ti spun ?Noapte buna pana la capat si ca esti in bratele mele la 04.42, din 26 nov, este o poveste pe care numai mamicile o pot intelege. Pentru ca ele sunt singurele al carui program este continuu de 24 cu 24...

4 comentarii:

  1. Noapte buna Bute! Te pupa Sebi! (numara in fiecare zi cat mai e pana o sa te cunoasca personal)!
    pt mamici creatoare de creatii victoriene,un ceai cald de lamaie si o pereche de manusi! (am auzit ca e frig si in tara)
    Noi am vb cu mosu' care deja s-a conformat: o sanie sub brad! Acum doar asteptam sa ninga!
    Te imbratisez cu drag scumpa mamica, si pe ingerasul tau curios!

    RăspundețiȘtergere
  2. Vai, dragii mei copilasi mari si mititei..
    Ce mesaj frumos...
    Ca de fiecare data, de altfel!

    Noi in pregatiri pt celebrarea primului an de viata, deci nu avem timp sa ii scriem piticutei saptamana aceasta.
    Insa daca tot am pornit fix acum calculatorul, ma invrednicesc sa iti si raspund apreciind cel mai tare ceaiul si manusile!

    Vad ca Victoria mea nu a trimis, inca, o scrisoare Mosului. Cred ca a vorbit direct cu el. Sania este o idee foarte frumoasa, pentru un cadou de iarna!

    Somn usor cu vise stelare! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Gabitza, multumim frumos de retete! Mi-am adus aminte ca le-ai postat si azi am scotocit in blog dupa ele si azi ii incercam.

    In alta ordine de idei, care e pb cu fructele seara? Ca al meu numai fructe ar manca toata ziua....asa incat seara e clar ca mananca fructe (uscate si rehidratate).

    RăspundețiȘtergere
  4. Elena,

    O sa incerc sa fac retetele mai vizibile.
    In toate articolele in care am retete (incerc in majoritatea), scriu HRANA. Am sa mai lucrez la partea asta, de gasire facila.

    Fructele sunt purternic energizante (datorita zaharurilor pe care le contin) si se apreciaza ca ele trebuiesc consumate dimineata pt aport optim de energie necesara zilei intregi.
    Si eu ii dau Victoriei seara cand nu mai am variante pt ceea ce gandisem deja.
    O clementina, o banana... De sezon! :)

    Sarbatori alese!

    RăspundețiȘtergere