luni, 26 martie 2012

Buna vestire

Adesea ma gandesc si tare-as vrea... 

8 MARTIE
Am putea spune ca Ziua mamei se serbeaza inca de pe vremea grecilor antici. In fiecare primavara, ei o serbau pe Rhea, mama tuturor zeilor.
In Anglia anilor 1800, a fost mentionata “Duminica mamei”, serbata in a patra duminica de la inceperea Postului Pastelui.
Cumva o Zi a Femeii a numit Organizatia Natiunilor Unite, prin Adunarea sa Generala in anul in care eu, mama ta, m-am nascut. Ziua a fost intitulata ca Zi a Natiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor si Pace Internationala. Deci, feminismul anilor "70 face ca Ziua internationala a Femeii sa fie recunoscuta oficial în 1977.

O porumbita alba, zburand din zare-n zare...
Insa, cu mai multi zeci de ani inainte de aceasta semnatura, prin 1917, in Rusia, femeile comuniste ruse au semnat un act de nastere a actualei zile dedicate femeii - ziua de 8 martie - motiv pentru care aceasta zi este asociata cu comunismul. 
Femeile cereau dreptul la vot si isi doreau pace si revenirea sotilor de pe front. Aceasta zi a fost folosita, ulterior, in scop de propaganda pentru a demonstra ca numai in acest tip de oranduire sociala femeia poate fi apreciata la adevarata ei valoare.

In Romania, Ziua Mamei a fost, in schimb, declarata sarbatoare publica incepand din 2010 si este sarbatorita in prima duminica a lunii mai.

In aceasta zi se obisnuieste ca barbatii sa daruiasca flori si mici cadouri femeilor din viata lor: sotiilor, iubitelor, mamelor, bunicelor, fiicelor si colegelor. In Romania si Bulgaria, se pastreaza obiceiurile de dinainte de caderea comunismului, cand, de 8 martie, de Ziua Mamei, copiii faceau cadouri mamelor, bunicelor, invatatoarelor si profesoarelor.
Celei mai dragi dintre cei dragi...
Ce imi amintesc eu:
- cum ne pregateam mereu pentru fotografia anului. Eram pusi in fata unei panze colorate. Eu ma straduiam sa zambesc, dar sa fiu si serioasa, ma straduiam ca expresia fetei mele sa arate dragostea pentru mama, dar si emotiile ce ma incercau in fiecare an in aceste clipe, deoarece era ritualul prin care ii aratam mamei cat o iubesc;
- cum confectionam din hartie alba sau cartonata diverse felicitari, de fiecare data diferite, de fiecare data altfel croite ori altfel colorate, dar de fiecare data cu aceeasi dragoste imensa;
- cum radeam de tata ca nu avea de cand sa ii ia mamei nici macar un buchet de flori. Eu eram mica. Nu eram femeie, nu eram mama. Si pe atunci doar doamnele mai mari (mamele) erau indreptatite sa primeasca flori si cadouri. Intr-un an tata i-a dat mamei si de 1 martie si de 8 martie si de ziua ei: ghiocei. Si anul urmator la fel. O perioada numele sau a devenit: Ghiocel. Pentru ca, suferind de imaginatie, ii lua mamei, cu fiece ocazie, un buchet e ghiocei. :)
- cum pregateam cate o strofa sau o poezioara pe care o spuneam cu emotie, la serbarea de Ziua mamei.


Mama buna, mama draga....
VERSURI ramase in minte din aceasta perioada:
M-a-nvatat ca sa nu mint,
M-a-nvatat sa nu m-alint,
Sa nu stiu ce este frica,
Toate m-anvatat mamica.
Mama buna, mama draga,
Te-oi iubi o viata-ntreaga,
Pentru tot ce ai facut,
Pentru ca tu m-ai crescut.

Nici in lume, nici in soare
Mama n-are asemanare.
Viata si-ar da pentru mine,
Doar sa vada ca mi-e bine.
Ca o zana ma-ngreijeste
Si de rele ma pazeste.
Mama buna, mama draga,
Te-oi iubi o viata-ntreaga,
Pentru tot ce ai facut,
Pentru ca tu m-ai crescut. 

Adesea ma gandesc si tare-as vrea
Sa nu imbatraneasca mama mea,
Sa stea asa, ca azi, ca ii sta bine
S-o vad intotdeauna langa mine.
Eu stiu ca pentru truda ei cea mare
I-am daruit doar flori si-o sarutare,
Dar tare-as vrea acuma, cu tandrete,
Sa-i daruiesc un dram de tinerete.

Despre tine, fiica si viitoare mamica, iata ce am scotocit prin chinezarii zodiacale internaute: Tigru de metal.
Cate ceva despre acest animal: este energic si dinamic (o, daaaa!!!). 
Nu sta prea mult pe ganduri inainte de a trece la fapte (un soi de kamikaze, asa esti), dar nu intelege de ce i se reproseaza uneori ca este impulsiv. Pe de alta parte, este curajos si tenace (ti-am aratat cum te cocoti peste tot, pe scaunele de oameni mari, pe masutele di sufragerie, cum intorci scaunelele tale cu fundul in sus si le conduci ca pe o masinuta?!), nu suporta jumatatile de masura (primesti sau nu primesti ceea ce ceri, cale de mijloc nu exista, te superi si pleci). Tigrul doreste sa fie mereu in centrul atentiei (desi timida pentru inceput, cand intri in atmosfera, te transformi in magnet) si nu suporta constrangerile (foarte evident la tine" tipi de ne asurzesti!). In general, prudenta si chibzuinta nu il caracterizeaza (sincer, speram sa semeni tatalui tau, mai calculata, dar ma multumesc ca esti frumoasa;)).  
Nativul din zodia Tigru este sincer, afectuos si generos. Are un excelent simt al umorului, datorita caruia poate fi un companion foarte agreabil in societate. Principalele defecte ale unui Tigru sunt incapatanarea si impulsivitatea (suna bine si toata astea, mai putin finalul, dar ai cu cine semana).
Nume chinezesc: Hu
Polaritate: Masculina (Yang)
Element:
metal
Drectie: Est, Nord-Est
Culoare potrivita:
Verde, alb, albastru, galben
Piatra potrivita:
Safir, agata albastra
Numarul norocos:
2, 3, 9, 15, 23, 31, 49


17-18 martie  - VINE PRIMAVARA astrologica!
Sambata, in prima zi de primavara resimtita pretutindeni (meteorologic si ca stare de spirit) eu, mama ta, m-am bucurat de a treia sedinta de rasfat, un dar primit de la un Mos Craciun mult prea darnic. O ora si jumatate la un salon de frumusete, o intalnire cu luxul unui timp petrecut doar pentru mine, pentru un corp si o minte de mama obosita, dar fericita. 
Notiuni precum: peeling, masaj la talpi, drenaj limfatic, masaj de relaxare sunt lucruri pe care le vei descoperi si tu, cand vei mai creste putin. Rasfatul din zori de zi a fost dublat de plimbarea in doi: tu si tata. Un iaurt cu cereale integrale administrat cu greu la micul dejun, trei ture de lac (in parcul nostru drag), un somn de niciun ceas in manduca noastra - iata cum am petrecut noi trei, dimineata primei zile de week-end. Mama si-a facut de cap! Tu te-ai plimbat cu tata!
Si ceva HRANA trupeasca si sufleteasca:
O ciorba cu galusti, o fasole batuta si o salata beouf, paine de casa, prajitura cu visine, de casa si ea, o iesire la joaca intr-un alt cartier - iata dupa amiaza noastra.  
Gazde: Irina si Ioana.
Asadar, petrecem o a doua jumatate de zi impreuna, toti trei. Alaturi de cele 2I.
Un loc de joaca din Drumul Taberei.
Nisip si pietre.
Leagane si tobogane.
Zambete, soare si voie buna.
Micuta Irina te-a invatat cum sa urci scarile la tobogan si cum sa te asezi pentru a aluneca in voie, dar in siguranta.

Asa trebuie sa te dai si tu, Victoria!
Slujba de duminica, o intalnire cu Petru si Pavel si parintii lor, cateva minute agreabile petrecute alaturi de acestia - un inceput promitator de zi! Daca mic-dejunul nu a fost nici astazi o reusita, macar viata sociala a unei noi zi primavaratece s-a scurs minunat!
Si de ceva HRANA avem nevoie:
Paste integrale cu nuci, seminte si fructe (un mic dejun complet):
- paste integrale fierte 15' si trecute prin apa rece (ca sa nu se lipeasca)
- un pumn alune de padure si nuci braziliene (rasnite)
- cate o lingurita de: seminte in, chia si susan
- un pumn coacaze deshidratate (hidratate 30')
- o lingurita miere de mana
Doua castroane pline: mami si tati au mancat pe saturatelea!
Victoria - mai mult NU, decat DA! (poate maine).
Smoothie laptos:
- 400 ml apa
- 1/2 mango (restul se stricase)
- 1 mar (atat mai aveam)
- 1 lingura faina canepa (seminte canepa rasnite)
- 2 pumni caju crud (hidratat 2-3 ore)
- 1 lingura miere poliflora (zaharisita) de la mami-Kory
- 2 linguri seminte de pin (rasnite odata cu canepa)
- 1 lingurita unt cacao (dat pe razatoare)
Blender, brm, brm 2' => un smoothie pe placul TUTUROR!
Ornat cu merisoare (congelator) si coacaza (deshidratate).
Uite-ma, Victoria!
Victoria, Victoria...
Parasim locatia primei activitati din zi (slujba de duminica) victoriosi ca, in sfarsit ai primit (cu greu) impartasania. Si dupa putina joaca si cateva imbratisari cu cei 2P si ai lor parinti frumosi si buni, plecam spre un targ de produse traditionale in aer liber, loc unde iti faci mini-somnul de frumusete. Nicio ora de stat pe banca, frunzarit telefoanele si adulmecat aer, lumina si soare! Dormi ca un inger...

HRANA pentru pranz: mancarica de legume cu quinoa (ceapa verde, usturoi verde, dovlecel, ardei gras rosu, sos de rosii, telina verde). Nu cea mai reusita mancare. Dar important era sa iesim din casa cat mai repede!
Si iar: Victoria, Victoria....
Din nou Irina, Ioana, in peisaj si Ionut, ne revedem cu cei 3I! Evadam din nou! De data aceasta in parcul nostru.
Un parc plin de oameni pare sa desprinda parca dintr-un alt film peisajul cu care ne obisnuiseram de cateva luni. Urme de zapada pe alei amintesc ca acum o luna ne bucuram (da, noi ne-am bucurat) de cea mai mare zapada a ultimilor 25 de ani. Grele incercari pentru altii, mare bucurie pentru cei mici!
"Eu stiu sa ma urc si-n leagan!"
O seara incheiata cu pizza intr-o locatie de cartier. Pizza buna, pizzeria plina, masa de la geam, lipsa din meniu a aproape orice, servire greoaie, mutre acre, oameni galagiosi, si ceva fum, aglomeratie. Nu a fost un lux, insa a fost inca un timp de calitate petrecut cu cei 3I. Importanta este dragostea! :)

S-a lasat cu lacrimi dure
Seara incheie un week-end dinamic: "Salutare! Sunt din nou matusica. Petru are 4 kg si 54 cm, e dulce si somnoros. Mama lui e o minunata, l-a nascut natural, fara anestezie. Noroc cu mamiceala ta de pe net ca am incurajat-o sa nasca la termen si cat mai natural, nu provocat, cum ii propusese dr ei care sambata a plecat din tara". 
Si sufletul se umple cu bucurie ca pic cu pic face o mare de mamici frumoase si sanatoase! Ce bine ca doctorul a plecat din tara! :) Felicitari Mama de Petru! Felicitari Matusa Cristina, Mama de Clara!

Sambata noaptea si duminica seara am urmarit doua filme-discurs (sub imboldul sfaturilor primite de la Mama celor 2P). Am asezat in creieras, si inca procesez, informatii despre veganism din motivatie etica. Pentru putini acest stil de viata este o problema de constiinta, iar cei care aleg sa fie vegani din motive etice nu vor sa manifeste specisism, altfel spus un rasism al speciilor, adica modul prin care omul ca specie se considera superior tuturor confratilor pamanteni:) care fac parte din alte specii decat cea umana. Niste informatii pe care le stiam, dar nu le constietizam. Pana acum nu m-a preocupat sa privesc filme documentare de acest gen.

Ca fapt divers, iata trei exemple exemple de persoane care au adoptat aces stil de viata: Celebrul proprietar de imobile si cazinouri din, Steve Wynn. Averea lui depaseste 1,5 miliarde de dolari. In 2009, Steve se afla printre primii 500 de bogatasi din lume. Steve a trecut la dieta vegana doar în 2010, dorind sa creeze cele mai bune conditii pentru imunitatea sa, in scopul de a-si recupera vederea.
Cel mai tanar este, Isaac Biz Stone de 36 de ani, care este unul dintre fondatorii celebrului Twitter. Averea lui este estimata la un miliard de dolari. 10 ani in urmă Biz a fost martor la o actiune ecologica, organizata de Farm Sanctuary, din care s-a intors vegan. Stone a organizat pranzuri vegane gratuite pentru tot personalul Twitter din San Francisco si este promotor al alimentelor vegetariene în cantinele scolare.
Ultimul vegan - primul politician, Bill Clinton. De altfel, se crede ca printre politicieni sunt relativ putini vegetarieni. Bill Clinton, preocupat de deteriorarea functionarii inimii sale din cauza alimentelor nocive, a trecut la o dieta vegana relativ usor. Intr-un timp scurt, dlui s-a întors la greutatea lui, pe care a avut-o în timp de studentime la Universitate.
Pana una alta, sa ii cantam La multi ani Adela-Mariei noastre care pe 22 martie a facut 3 anisori!
Si poate mai devreme de urmatoarea aniversaream sa ii fac si ei un tortulet pentru copilasi cum a fost acest prim tort raw al meu (cel din imagine).

Ma bucur ca in sfarsit am mai pierdut o noapte ca sa iti scriu. Tatal tau deja m-a certat prin somn. Poate am sa-ti povestesc de invazia de gravidute din jurul meu, despre racelile la moda (ce ne-au ocolit, Doamne ajuta!), despre nazbatiile tale si saptamana noastra vesela si activa, despre echinochitiu de primavara, despre castroane sparte si alte nimicuri voioase!

Si despre Buna vestire, Ziua mamei in ortodoxie (24 martie pentru anul acesta).

 
Afara este lumina, am trecut la ora de vara (ce o mai fi si aia?! O sa-ti povestesc...). 

Te pup, fata mea!

Un comentariu:

  1. hristos a-nviat! sa nu uitam de cel mai celebru ai revolutionar vegan :) steve jobs

    RăspundețiȘtergere