duminică, 18 decembrie 2011

Nu ma mai satur de tine

Galusca vesela,
galusca vesela si dragostea materna
Cand lumea merge la culcare (fie chiar si cei mai nocturni dintre prietenii mei), eu imi gasesc stare sa iti scriu. Acest lucru are ca "sacrificiu" silueta mea. Prin silueta inteleg ceva firav, slab. Eu asa am perceput acest termen mereu. Desi o silueta este conturul a ceva. Care poate si fi un contrabas, adica nicicum ceva suplu. Promit, insa, ca aceasta desuetudine de stari, in cautarea a "ceva" ce il tot ravnesc, sa nu duca la scaderea lactatiei si nici la imbolnavirea mea. Promit inconstienta si fara acoperire, evident. Totul are un sens. Iar sensul meu este sa iti scriu.

Se spune ca dragostea de mama este incomensurabila, unica.
Ce as putea spune eu in plus ori diferit decat au spus-o atatea si atatea mamici de-a lungul timpului? 
Ziua te vad mare. isteata. Jucausa. Un personaj cu care se poate discuta ca de la egal la egal.
Noaptea te vad asa micuta, plapanda, cu asa mare nevoie de dragoste si de ajutor...
Asta e litera L, mami?!
Te trezesti, schimonosesti, vin la tine, ma cauti cu ochii inchisi, iti cuibaresti piciorusele in stomacul meu :), incepi sa framanti parti din corpul ce ti-a dat viata, uneori ma enervez ca atat ce ma pipai si ma mamaligesti si ma si strangi, ca sa simt si eu dragostea ta... insa in tot acest proces simplu de hranire este un miracol atat de complex de schimb de stari. Respiram, parca, una pentru cealalta, ne mirosim, ne simtim, ne cunoastem mereu mai bine, si mai bine. Asezate una in fata celeilalte, in pozitia fatului, petrecem cateva minute de delir bebicesco-mamicesc. Si asta de cateva ori pe noapte. Apoi, iti iei avant cu picioarele, te arunci cu forta la 180 grade pozitie corp si iti continui visele pe partea cealalta, in forma literei L.
Mereu ma tot gandesc ce poate sa viseze un bebelus? Din ce experienta constienta iti formezi tu imaginatia transpusa in somn? Cu siguranta ca intrebarile mele au un raspuns, dar nu am cautat sa aflu. Inca:)
Mama Vultur si Ilinca (nasa)
E greu sa transmiti aceasta dragoste pana la cer unei persoane care nu are copii. Spun asta pentru ca noi eram cam ultimii (nu chiar ultimii;)) din gasca de prieteni care nu aveau copii. Majoritatea prietenelor mele, in special, nascuse macar o data.
Cu toate astea, plina de mamici in jurul meu, nu reuseam sa inteleg acel: "ce imi mai iubesc copilul asta, imi vine sa mor de dragul lui!"
Si iata ca, a venit si randul meu sa fiu subjugata celui mai frumos sentiment: dragostea materna.

Satisfactii de orice fel iti pot cuprinde Universul. Insa a creste un copil este lucrul care nu are cum sa te lase indiferent. Te schimba. Uneori radical.
Devii mai bun, devii mai tolerant, intelegi lumea prin prisma altor nevoi sia altor valori, chiar, rabdarea creste, sentimentul de sacrificiu se actutizeaza, te elimini din expresia "l'ombelico del mondo", devii mai ferm, iei decizii mai rapide, percepi lumea intr-un mod mai realist. Cred ca ne creste mult si IQ-ul emotional. Ceea ce este un mare castig. Caci, saraca mama mea, mereu imi spunea: degeaba esti buna la carte, fata mamii, caci ce barbat te-o suporta pe tine, nu stiu, dar parca n-ai minte deloc cateodata, pe cat esti de desteapta la carte!
Nu stiu daca asta ma deprima ori ma motiva sa ii arat ca se inseala. Poate nici nu avea rost sa o contrazic, macar! Sunt lucruri pe care le acumulezi odata cu viata insasi. De ce sa ne maturizam precoce?

Imi place si acum sa cred in Mos Craciun si acum. E frumos sa credem in ceva. Tatal tau a decretat ca anul acesta, de dragul tau, sa re-consideram ca Mos Craciun exista. Sper ca atunci cand vei citi si intelege aceste randuri sa nu fi trecut multi ani de cand sa fi inteles mai multe despre acest personaj.
As vrea sa stii cat mai mult timp ca Mos Craciun traieste in Laponia alaturi Craciunita lui, de spiridusi si de renii sai. Renii teoretic nu pot supravietui in acea regiune, dar orice e posibil atunci cand Mos Craciun exista.
Cine este Mos Craciun?
renii-cerbi deasupra Romaniei
Cadourilor sunt pregatite de spiridusii mosului. In micuta fabrica de la Polul Nord spiridusii fabrica surprizele pentru copii, conform scrisorilor lor. Chiar si cei ce nu au scris primesc darul cuvenit. Am decretat anterior ca toti copiii sunt cuminti!
ORICE copil primeste un cadou. Sau asa ne dorim sa credem. Sa ne imaginam ca in lumea copilariei acest lucru se intampla.
In seara lui 24 decembrie, Mos Craciun porneste intr-o calatorie in jurul Lumii pentru a oferi daruri tuturor copiilor. El calatoreste cu sania trasa de noua reni viteji: Rudolph, Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder si Blitzen. Conducatorul lor este Rudolph, renul cu nas rosu. In Romania renii iau forma de... cerbi.
Legenda lui Mos Craciun
Legenda spune ca mosul ar fi fost o persoana rea, inumana. Sotia lui, in schimb, era miloasa si blajina. Ea i-a oferit adapost Fecioarei Mariei cand aceasta era pe cale sa nasca, dar temandu-se de mania lui Craciun, a ascuns-o pe aceasta in iesle. Craciun, afland de isprava sotiei, s-a infuriat si i-a taiat mainile. Fecioara Maria a facut o minune si i-a lipit bratele Craciunitei. Minunea a avut si efecte secundare, Mos Craciun transformandu-se in omul blajin, milos si jovial pe care il stim astazi.
Cum arata Mos Craciun?
Cu totii stim ca mosul este un personaj simpatic, rumen in obraji, cu o burtica prietenoasa si cu barba lunga si alba. El este imbracat intr-un costum alb cu rosu si poarta o curea neagra. Sper sa il prind cand va veni si la noi si sa ii cer permisiunea de a ti-l arata.

Mos Craciun in lume
Afghanistan - Baba Chaghaloo, Albania - Babadimri, Anglia - Father Christmas, Africa de Sud - Vader Kersfees, Armenia - Gaghant Baba, Brazilia - Papai Noel, Bulgaria - Dyado Koleda, Chile - Viejo Pascuero Danemarca - Julemanden, Egipt - Papa Noël, Finlanda - Joulupukki, Franta - Père Noël, Germania - Weihnachtsmann sau Nikolaus, Grecia - Άγιος Βασίλης-Άyos Vasílis, Ungaria - Mikulás, Iran - Baba Noel, Irlanda - Daidí na Nollaig, Italia - Babbo Natale, Lituania - Kalėdų Senelis, Malta - San Niklaw, Mexic - El Niñito Dios, Norvegia - Julenissen, Polonia - ¦więty Mikołaj, Portugalia - Pai Natal, Rusia - Ded Moroz, Scotia - Daidaín na Nollaig, Serbia si Bosnia si Hertegovina - Deda Mraz, Spania - Papá Noel si San Nicolás, Suedia - Jultomten, Statele Unite ale Americii - Santa Claus, Turcia - Noel Baba

In spiritul acestui moment mult asteptat, mami deja a primit o scrisoare-cadou de la mos. Stii tu ce i-ai scris  mosului, nu? Ei! De acum oricand pot sa merg la: peeling, masaj talpi, impachetari (la alegere), masaj relaxare, drenaj limfatic (presso symphony). Woaaaa! La mine a venit Mosuuuuuu'? Cand?


Mos Craciun la multinationala - joi, 15 decembrie
Joi, 15 decembrie, am petrecut o dupa amiaza draguta la Portocala mecanica. Tati si sefu'meu ne-au invitat sa vedem ce a trimis mosul, anticipat, sub bradutul din birou (de la coleg la coleg). Asadar, imbracate, costumate, am plecat sa ne distram si sa revedem lumea muncii. Ne-a cunoscut si dl CFO. Spre surpriza mea, am primit un plic in care Mosul mi-a trimis un cadou. Pentru ca anul acesta si de acum incolo, Mosul vine secretos, am luat ca atare darul si i-am multumit! Ce bine e sa scrii pe blog ce iti doresti:). Evident ca stim ce si cum. Dar sa ne prefacem ca ploua. Tati a primit un voucher, dar la un magazin de comandat chestii on-line. D'ale lui!
Pentru ca cei mici dorm, dupa amiaza am petrecut-o in parcul de langa Guvern (Kiseleff). Ne-am bucurat de aer rece si de doua ore si jumatate de somn bun. Unii dintre noi, evident. Altii, au inghetat.
Si in tot acest rastimp am citit despre vaccinare, articole noi (de la ingerul pazitor - Cristela noastra), informatii patrunzatoare, cazuri neplacute si lupta de informare a unor temerari, pentru ca mamicile sa decida stiind in ce sens, iar picii sa fie cat mai feriti de probleme. Un subiect sensibil. Prefer sa nu iti povestesc si sa il las in aer, dar cu mine dormind linistita ca am ales sa nu te mai intepam!

Imi pare rau ca nu apuc mereu sa imi notez tot ce experimentezi. De ex, joi ai facut atata sport de obosisem eu cu privirea, spaland vase: cat sus-jos-sus-jos ai putut presta pe acest scaun cu care eu ajung la rafturile din tavan, in bucatarie... Te urcai cu atata grija. Incercai si mai sus, si mai sus. Coborai tinandu-te cu forta, ca sa nu cazi. Radeai. Si o luai de la capat. Aungeai iar cat de sus puteai, ai fi dorit si mai si, ravneai la ce era pe blat, in bucatarie. Si la maimutoii cu ventuze de pe mobila. Te suparai. Iara jos. Si tot asa... Distractiv, ce pot eu sa spun? :)
HRANA
Mic dejun (cina in alta zi): paste integrale (fierte 10', strecurate, spalate jub apa rece) cu nuca de cocos razuita, nuca romaneasca (hidratata), susan (toate rasnite), goji, stafide negre (hidratate), miere de mana (cea mai buna pentru copilasi si nu numai), pudra de roscove. Foarte buuuun!
Alt mic dejun: paste integrale (idem sus) cu pasta din catina, merisoare (congelate), putina miere de mana, susan si seminte de in (rasnite). Pentru ca inca mai trageai de nas!  
Iar in alta zi: kefir cu fulgi ovaz.

Cina a la tati: orez brun (fiert separat), ceapa (innabusita 10'), ardei gras rosu, alb, ciuperci Pleurotus, morcovi, ceapa verde, putin usturoi. Tati l-a mancat asezonat cu ghimbir. Eu nu agreez combinatia:).
Cina de bebe: Kefir (neregulamentar, seara) cu mamaliguta din fulgi de porumb fara zahar (fulgi rasniti si opariti 3').

Tuns, manechiura si un somn - vineri, 16 decembrie
 Ziua de vineri a venit sa repete agitatia din ziua de gratie cu oteul... Ne-am trezit la 10.00 (record, dar in noaptea precedenta tu ai cam dansat prin pat jumatate de ora. Fix cand decisesem si eu sa dorm. Mare zarva, mare. Ca niciodata. Veselie si succes! Stresul zilei mele: programare la spalat, tuns, coafat. Asa, pentru psihicul de mamica. 25 de lei. Economie. Traiasca ofertele si sistemul de vouchere. Ti-am zis ca mamicia schimba prioritati.

Asadar, stresul vietii (zilei) mele: cu cine lasam copchilu'? Si cum astept mereu solutii din cer, la ora 14.00 cand tu mancai vestita CIORBITA de ZARZAVAT, eu ma stresam sa ma gandesc cum o sa te com-porti tu la salonul de coafura. Ganduri, stresuri ca de ce nu mi-am oganizat ziua, ganduri ca de ce nu am apelat la bunica, orgolii ranite si incapatanare peste medie, frustrari si nervi, graba ca inatarziem. Intr0un final, cand am iesit de la metrou, in centru, tati ne-a sunat. Ne urmarea si a venit sa ne salveze. Tu te-ai jucat cu el, la soare, rasfatandu-te, in fata casei Poporului (am sa-ti povestesc si despre asta). Iar eu, epuizata de ganduri si trairi, m-am reconectat dupa ora de frumusete. A urmat, evident, somn in Kiseleff! Saniute de Mos Craciun din beculete, lacul si el plin de lumina, bradutii la fel, forme si culori de Sarbatoare. Totul este atat de copilaros si de frumos in luna Decembrie! A urmat vizita la manechiura, 40' de infrumusetare, din nou, dupa care am plecat spre casa cu tati, fericiti ca va urma o seara in trei si ca mami a mai scapat de un stres!

Week-eeeend! 17 Decembrie

Zi de week-end! 5 zile te asteptam! 
Prima zi de week-end ne-a adus ploaie, dar si mult-asteptata intalnire cu: Maria si casuta ei, Clara si parintii, Andru si Dinulestii lui, insurateii Trache si inca slobozii Gabita si Adi al ei. Pe jumatate i-am avut alaturi la Ziua ta.
Daruri, aperitive, bucurii, veselie intre copii, multa joaca, si rochite cadou si prima papusa!
O seara reusita si o zarva fericita!
Acum pot sa ma spal si eu pe dinti si sa dorm, alaturi de voi!

Noapte buna,

2 comentarii:

  1. ho-ho, dragii mosului! nu? Uite vroiamsa iti impartasesc din cunostintele mele nou "achizitionate" si anume despre Mos Nicolae in cultura belgiana: Aici Mos Nicolae (St. Nicolas) are un ajutor de nadejde care se numeste Père Fouettard si este negru. Nu stiu legenda lui, dar am aflat ca aici Mos Nicolae vine calare pe magar iar copii cuminti care si-au facut cizmulitele si il asteapta, ii pregatesc morcovi magarusului in cizmulite. Astfel, magarusul prinde putere sa mearga si la alti copii, iar Mos Nicolae ii multumeste , punandu-i copilasului ceva in cizmulite! Copii cand se trezesc dimineata o sa vada daca magasusul a mancat tot morcovul, sau doar jumatate, aceasta fiind amprenta clara ca pe acolo a fost Mos Nicolae. Nu-i asa ca e o poveste interesanta?
    Multam ca imi descretesti si mie fruntea, si imi mai dai idei de mic dejun si cina :) pup cu drag pe buburuzele mele preferate! >:D<

    RăspundețiȘtergere
  2. Ho ho - back! :)

    F interesant, da. Acest Mos Belgian nu face discriminare la culoarea pielii. Un aspect important in educatia copiiilor nostri!
    Dar eu cred ca Mosu' vine si la cei mai putn "cuminti", dar si la uitucii care omit pregatirea ghetutelor. Asa imi place mie sa cred. Ca Mosul este pentru toti.

    Pofta buna la cina! :)

    RăspundețiȘtergere