Draga Victoria,
A fost Sarbatoare mare - 8 Noimebrie (Sfantii Mihail si Gavril)
Am zis ca nu scriu astazi, dar uite ca...
Astazi asistam la o lectie de religie. Caci abia o nunta si apoi un botez ne-a apropiat (mai ales pe mine) de sentimente crestine si obiceiuri curate.
ai trei frati de cruce |
Si daca tot am inceput sa-ti scriu, dedicand acest articol zilei de nume, as dori sa stii ca vrem doar sa cunosti cateva din valorile crestine, fara a exagera acest aspect atat de personal din viata fiecaruia: credinta in Ceva (Cineva). Educatia religioasa este un lucru mult disputat si polemici se pot crea la orice pas. Alegerea noastra intru crestinarea ta a fost facuta in ziua de 15 ianuarie 2011, la o luna si jumatate de la nastere, in locul unde mami si tati si-au unit destinele.
Stiai ca mama ta se afla printre cei 1,3 milioane de romani care isi serbeaza ziua numelui de Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril?
Stiai ca exista si o ierarhia ingereasca? Cetele ingeresti ar fi in numar de noua, asezate in cate trei grupuri suprapuse: Serafimi, Heruvimi, Scaune; Domnii, Puteri, Stapanii; Incepatorii, Arhangheli, Inger (Dionisie Areopagitu).
Zice-se ca acesti Arhangheli, Mai-Marii voievozilor lui Dumnezeu, sunt
povatuitorii oamenilor si capetenii ale cetelor ingeresti, ai tuturor
puterilor ceresti – cei fara de trupuri. Spre deosebire de sfinti,
Arhanghelii nu sunt persoane canonizate o
data cu trecerea la cele vesnice. Ei sunt recunoscuti de crestinatate ca
ingeri, cei mai de seama mijlocitori ai lui Dumnezeu.
Se crede ca la
originea sarbatorii, care dateaza din secolul V, a stat sfintirea unei
biserici inchinate Sfantului Arhanghel Mihail de imparatul roman
Arcadius din Constantinopol. Ulterior, in calendare a fost
pomenit si Sfantul Arhanghel Gavriil si sarbatoarea s-a extins la tot
soborul ingerilor.
O alta sursa a semnificatiei este etimologia ebraica unde arhanghel = inger din vechime.
In scriptele religioase, Mihail
(Michael) = Cine-i ca Dumnezeu.
In traditia romaneasca se crede ca poarta, uneori,
cheile Raiului, dar si ca este un luptator infocat impotriva diavolilor.
Celalalt
Arhanghel – Gavriil (GabriEl) = Aparatorul
meu este Dumnezeu/Dumnezeu a fost puternic - este considerat mesagerul vestilor bune.
Arhanghelul Gavriil a fost ingerul invesmantat in alb care a rasturnat piatra de pe usa mormantului lui Hristos.
Potrivit
traditiei, el a vestit sfintilor Ioachim si Ana nasterea Fecioarei
Maria, Nascatoarea de Dumnezeu. O veste asemanatoare a primit-o de la
Sfantul Gavriil si preotul Zaharia – care a aflat printr-un mesaj divin
ca va avea un fiu – pe Ioan Botezatorul. Vestea cea Buna – Nasterea
Mantuitorului nostru Hristos – spun Sfintele Scripte, a fost adusa
Fecioarei Maria tot de Arhanghelul Gavriil. Gavriil este infatisat in icoane ca purtator al unui semn
divin – un crin.
Chipurile celor doi arhangheli sunt pictate pe usile
altarelor bisericesti – Sfantul Mihail este pictat pe usa dinspre nord,
iar Sfantul Gavriil pe cea dinspre sud.
Daca tot am ajuns la acest capitol, sa iti povestesc putin si despre numele tau de Sfant: Ioan(a)...
Numele Ioan este de provenienta iudaica de la “Iohanan” prescurtare din “Iehohanan”
si inseamna “Dumnezeu s-a milostivit”.
Biserica Ortodoxa il
considera pe Sfantul Ioan cel mai mare dintre sfinti, dupa fecioara
Maria, dedicandu-i nu mai putin de 6 sarbatori in calendarul bisericesc.
Tu te vei serba pe 7 ianaurie, in fieare an...
Tu te vei serba pe 7 ianaurie, in fieare an...
Sfantul Ioan este simbolul puritatii, al pioseniei si al curateniei sufletesti.
Sa revenim la oitele noastre...
Ziua de nume reprezinta pentru mine un prilej de a primi ganduri frumoase, venite din suflet, prin toate metodele: fata in fata, apel telefonic, sms, mms, e-mail, si, mai nou, Face-book, Linked-in etc...
Dintotdeauna aceasta zi m-a coplesit. Atat ca timp petrecut pentru a "face fata" urarilor, cat si ca emotii transmise si primite.
Telefonul a avertizat astazi prima urare la 07.20, de la Iasi. :)
As vrea sa insir toti prietenii care astazi au impartasit un cuvant. Insa sunt prea multi! Mult prea multi, iar micul tau Univers nu ii ppate duce. Nu acum. :)
Wau, ce interesanta cu numele... |
Mereu ma intreb de ce oamenii nu isi scriu mai des, nu se suna mai des, nu se vad mai des.. Stiu raspunsul. Timpul. Dar este el atat de covarsitor factor de influentare a prieteniilor noastre, a bucuriei revederii, sansei de a impartasii mai mult din cotidianul fiecaruia...
demontez TOT :) |
Mereu stau sa ma gandesc ca avem rude despre care aflam doar la "nevoie" (evenimente in familie). Avem prieteni din acelasi oras cu care ne vedem o data pe an. Avem parinti cu care mancam o ciorba mult prea rar...
Ziua de nume si ziua de nastere ma aduc mereu in mijlocul trecutului, prezentuli si infiripa mereu viitorul, noi prietenii, noi orizonturi. Este un factor tridimensional, daca as putea folosi acest termen pentru atemporalitate, pentru uniunea clipei, pentru senzatia de istorie, prezent si ce va fi. Toate, intr-o singura zi!
Povestea zilei:
Fiecare zi la noi incepe cu joaca! De o saptamana aceasta revine tatalui :) care se indura sa imi acorde jumatate de ora in plus de somn. Esti umbra lui din zori de zi!
Continuam cu etapa binecunoscuta si indragita de catre mamici:
HRANA la marea inspiratie :)
- Mic dejun comun: orez brun + gutui cu puf galben ca de pui
dia-dia calu' |
Ce am facut: am fiert in apa, pret de 3 reprize orezul brun (da, orez brun, nu alb, obisnuit). Fiert cate 10', oprit cate 3' sa absoarba apa ; nu a lipsit praful timid de scortisoara, vanilia naturala, dar si un pumn de stafide (pt gustul de dulce), o lingurita de susan (pentru calciu care, ajutat de soarele de azi, inlocuieste picaturile de vitamina D) si o lingurita de seminte de dovleac (pentru magneziu), rasnite ; la final, pentru gust, am adaugat din crema dulce acrisoara de aseara:) care avea si carob. Separat, am pus la steamer o gutuie generoasa si 2 mere. Cand toate vor fi fiert, le-am atasat castronelului victorian pentru intrepatrundere de gusturi. Nu iti pot descrie ce bine ai papat! :)
- Gustare in parc: 2 mere (preparate
la steamer; desi nu am mai facut pana acum miere fierte-coapte,
preferandu-le in starea lor naturala, de doua zile am identificat o noua
sursa de gustarica, si cred ca am sa o folosesc. Decat nimic... :))
azi ai urcat singura aceste scari!
- Pranz raw (din motive de TIMP): supa-crema de sfecla rosie
dorm, mami! |
Dupa ce ai dormit mai bine de o ora si jumatate in wrap, dupa ce ne-am jucat, ai mers, ai tipat, te-ai cocotat, ai manevrat diverse jucarii (vezi pozele de sus) a venit timpul sa ne retragem pentru masa. Am petrecut, totusi, trei ore in aer liber... Sa-ti mai zic ca eu am papat din mancarica de ieri, din resturile tale de azi, si din mancarea de gutui ramasa de duminica? :).
SUPA CREMA: am pus in blender: sfecla rosie, morcovi rondelie, ardei gras, piept de pui (cat sa nu ma certe mamicile cu hrana clasica spunand ca nu dau carne la copil, dar nici veganii sa sufere prea tare :)), ceapa verde, busuioc, ulei presat la rece (rapita, masline, floarea soarelui, cardamon), busuioc uscat, usturoi, marar si un pumn de seminte de floarea soarelui (miez, evident). Plus putina apa. Blenduit 1'. Over! papat. Dupa masa a mers sucul de mere scurs in tavita steamerului si niste gutui din mancarea mea de gutui facuta duminica :). Nu este combinatia optima: fructe dupa legume, dar am vazut ca pofta iti era PREA mare! :)
- Cina: iaurt Covalact din lapte de capra (nu lapte praf, dar are 20% si lapte de vaca, dar deh!).
Sa prezentam prietenii!
Inainte de cina a fost plimbarea de seara cu Andreea si Sarita - moasele tale de la botez.
Sari este clasa I. Are lipsa un dintisor. Face ore de franceza la Palatul Copiilor, cu preturi modice. Si mama ei este o tanara domnita studenta la a doua facultate. De data aceasta Limbi straine - araba-portugheza.
Inainte de cina a fost plimbarea de seara cu Andreea si Sarita - moasele tale de la botez.
Sari este clasa I. Are lipsa un dintisor. Face ore de franceza la Palatul Copiilor, cu preturi modice. Si mama ei este o tanara domnita studenta la a doua facultate. De data aceasta Limbi straine - araba-portugheza.
Pentru ca am fost in vizita la vecinii Mirela si Adi, nu ai mancat, deci, nimic elaborat. Poate niste pizza din cutia lui tati si niste firimituri de pe jos, evident. Niste maini in paharul cu bere si cam asta a fost...
Adi este prieten de nadejde a lu' tati. Parchetul din Casa Veche, mobila de bucatarie tot de acolo, cocotata pe pereti in Ajun de Craciun, acum 4 ani (?!), dressingul din Casa Noastra, sursa de bormasina, toate astea sunt parte a unei prietenii adevarate.
Adi este prieten de nadejde a lu' tati. Parchetul din Casa Veche, mobila de bucatarie tot de acolo, cocotata pe pereti in Ajun de Craciun, acum 4 ani (?!), dressingul din Casa Noastra, sursa de bormasina, toate astea sunt parte a unei prietenii adevarate.
Sunt obosita,
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu